Sistema d'estadiatge TNM
La classificació TNM de tumors malignes és un sistema d'estadiatge del càncer, que descriu l'extensió del càncer en el cos d'un pacient.
- T descriu la mida del tumor i si s'ha envaït el teixit proper,
- N descriu els ganglis limfàtics regionals afectats,
- M descriu les metàstasis (disseminació del càncer des d'una part del cos a una altra).
El sistema d'estadificació TNM dels tumors sòlids va ser ideada per Pierre Denoix entre 1943 i 1952, utilitzant la mida i l'extensió del tumor primari, la seva afectació limfàtica i la presència de metàstasi per a classificar la progressió del càncer.[1]
El TNM és desenvolupat i mantingut per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC)[2] establint així un consens sobre una norma reconeguda a nivell mundial per classificar el grau de disseminació del càncer. La classificació TNM també és utilitzat pel Comitè Nord-americà Conjunt sobre el Càncer (AJCC)[3] i la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia (FIGO). El 1987, la UICC i sistemes de estadificació del AJCC es van unificar en un sol sistema d'estadificació.
Bibliografia
[modifica]- Lydiatt, William M.; Patel, Snehal G.; O'Sullivan, Brian; Brandwein, Margaret S.; Ridge, John A.; Migliacci, Jocelyn C.; Loomis, Ashley M.; Shah, Jatin P. «Head and Neck cancers-major changes in the American Joint Committee on cancer eighth edition cancer staging manual». CA: A Cancer Journal for Clinicians, 67, 2, 3-2017, pàg. 122–137. DOI: 10.3322/caac.21389.
- TNM classification of malignant tumours. 8th. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell, 2017. ISBN 978-1-4443-3241-4.
Referències
[modifica]- ↑ Denoix PF. Enquete permanent dans les centres anticancereaux. Bull Inst Nat Hyg 1946;1:70–5.
- ↑ Pàgina de l'International Union Against Cancer
- ↑ Pàgina de l'American Joint Committee on Cancer (AJCC)